четвер, 23 грудня 2021 р.

Виховна справа: "Спалена, але не скорена"

 

                                                                План   виховної години

                      присвяченої річниці визволення України від фашистських загарбників

                                                      Тема : Спалена, але не скорена

Мета: закріпити знання здобувачів освіти про події ІІ світової війни  та про визволення України від німецьких загарбників, вшанувати пам'ять загиблих визволителів;

 сприяти формуванню  свідомості підлітків значимості перемоги для українського народу, величину вкладу кожного українця даної війни у здобутті перемоги;

виховувати  високу повагу до старшого покоління, яке перенесло на своїх плечах важкі роки війни; вшановувати загиблих в роки Другої світової війни.

Обладнання:  презентація, запис Метронома, відео «Інакше не було б перемоги», книжково-ілюстративна виставка.

 

                                    План проведення виховної години

1.                                  Вступне слово майстра виробничого навчання Машкової Т.Л.

2.                Виступи учнів: Майор Олександр, Берсан Денис, Воробець Віталій,

                          Телепач Максим, Янковський Андрій

3.                                                                                 Вірш читає Воробець Віталій

4.                                               Заключне слово майстра виробничого навчання

5.                                                 Огляд літератури : бібліотекар Микицей І.А.

 

                  Майстер в/н                                      Т.Л.  Машкова          

 

                    Спалена, але не скорена

                             Сценарій виховної години

Слайд 1

Вступне слово майстра в/н

      Наша виховна година присвячується вікопомній даті  76 річниці  з часу визволення нашої країни від німецьких загарбників.

 77 років відшуміло з тої пори, коли на нашій землі замовкли останні постріли, вибухи бомб та снарядів. І настала тиша, прийшов довгожданий мир, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз.

 

Слайд 2

1-й юнак   Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової  війни, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, хто приніс на олтар свободи найдорожче – життя. Кожен з нас повинен засвоїти і поділяти думку, втілену в словах: «Ніхто не забутий, ніщо не забуте!»

 

Слайд 3

Юнак  І знов біля братської тихо стою,

І спогад тихо приходить, мов тихе зітхання.

Пливе, наче вічність, здобута в бою,

Хвилина мовчання.

 

Натягнуті нерви, немов тятива,

Пронизує пам’ять скорбота прощання

І сумно згасає, і тяжко сплива

Хвилина мовчання.

 

І подвиги мужні, і дружнє плече…

І роки надій, сподівання…

І серце сльозою нараз опече

Хвилина мовчання.

 

Вертають побратими, відважні бійці…

І знов закипає та битва остання…

Вона, як сивини, вона, як рубці,

Хвилина мовчання.

 

Звучить метроном. Хвилина мовчання.  Всі встають

 

Слайд 4

2-й юнак      77 років відділяють нас від тих днів, коли Україна була звільнена від німецьких загарбників. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

Слайд 5, 6

3-й юнак  Протягом 17 липня – 22 вересня 1943року радянські війська здобули перемогу на Курській дузі, вийшли на землі України і провели ряд наступальних операцій на Лівобережжі, вийшли до річки Дніпро, найбільшої та найскладнішої перешкоди для наступаючих військ в Україні.

Слайд 7

1-й юнак Німецькі війська проводили тактику випаленої землі – відступаючи, знищували на своєму шляху все, насамперед  промислові підприємства і матеріальні цінності

Слайд 8

2-й юнак  Форсування Дніпра -  одна з найбільших в світовій історії воєнних операцій - участь у ній брали понад два з половиною мільйони солдатів, більш як дві тисячі танків та близько трьох тисяч літаків.

Слайд 9

3-й юнак 1944 р. радянське командування силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, здійснило серію блискучих наступальних операцій, остаточно визволивши територію України. Нашим військам протистояла гітлерівська група армій «Південь»,  яка налічувала 1,8 млн. осіб.

Слайд 10

1-й юнак : Звільнення Лівобережної України та форсування Дніпра було важливим військово-політичним завданням, яке Ставка Верховного Головнокомандування сформулювала перед радянськими військами ще під час Курської битви. Виконання цього завдання було доручено військам п'яти фронтів: Центрального (командувач К.К.Рокосовський), Воронезького (М.Ф.Ватутін), Степового (І.С.Конєв), Південно-Західного (Р.Я.Маліновський) і Південного (Ф.І.Толбухін). Координували дії фронтів Маршали Радянського Союзу Г.К.Жуков та О.М.Василевський. У складі  військ цих фронтів було 2633 тисячі солдатів і офіцерів, 51200 гармат та мінометів, 2400 танків і самохідних артилерійських установок, 2850 бойових літаків.

Слайд 10

2-й юнак У ніч на 6  листопада 1943 року війська 1-го Українського фронту під командуванням генерала Миколи Ватутіна підійшли до Києва . Німецькі війська, остерігаючись оточення, 4 і 5 листопада почали відступ. Передові частини Червоної армії, долаючи незначний фашистів, вступили у палаюче місто.

   Першими до Києва увійшли частини  танкової армії маршала Рибалка, окрема чехословацька бригада Людвика Свободи.

 За останніми даними втрати радянських військ під час визволення Києва на 6 листопада 1943 р. становили 260 тисяч осіб

Слайд 11

1-й юнак Наступ 22 березня - 16 квітня 1944 року на Півдні став

 вирішальним: звільнено Миколаїв, Одесу, Херсон, всю  Правобережну Україну,  внаслідок чого  радянські війська  вийшли на кордон з Румунією.

   Наступ у квітні 1944 року в Криму повністю ліквідував  німецьке угрупування  на південному відрізку фронту.

      9 травня 1944 року було звільнено Севастополь.

Слайд 12

2-й юнак  У ході Львівсько-Сандомирської операції 13липня - 27 серпня 1944 року війська Червоної Армії визволили західні області України, вийшли на територію сусідньої області. У вересні - жовтні  1944 року була проведена Східно-Карпатська наступальна операція.

 8 жовтня  звільнено від ворогів останній населений пункт України — селище Лавочне Дрогобицької (нині Львівської) області. 14 жовтня 1944 р. відбулось урочисте засідання в Києві з нагоди визволення України.

 28 жовтня 1944 р. визволено Ужгород — останній населений пункт у межах сучасних кордонів України. Таким чином, у результаті проведених у січні - жовтні 1944 року чотирма Українськими фронтами наступальних операцій було звільнено Україну від німецьких загарбників.

 

Слайд 13

3-й юнак  Завершилось визволення України . 28 жовтня 1944 року радянські війська  вийшли на сучасний кордон України.

 

Слайд 14

1-й юнак  Пам'ятайте, друзі, цих людей довіку,

                  Тих, хто повернувся, і поліг в боях.

                   І вклонімось всі ми низько до землі їм,

                   Квітами встелим їх тернистий шлях.

 

Майстер в/н: Минають роки. Все далі відходять грізні і важкі роки війни, але не згасає пам'ять про тих, хто не шкодував своєї крові, свого життя.  Можливість мирно жити дісталась страшною ціною мільйонів життів. 

    Сьогодні на Сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України. Сили АТО намагаються протистояти терористам. На полі битви - захисники, мужні, сміливі, хоробрі. Не шкодуючи власного життя, захищають неньку Україну. Багато страждань випало на долю нашого народу за цей час, але він проявив свій незламний дух.


        Я передаю слово  бібліотекареві  Ірині Антонівні для огляду літератури про Другу світову війну.

Немає коментарів:

Дописати коментар