понеділок, 11 грудня 2023 р.

7 грудня - День української хустки

            

          День української хустки — свято неофіційне, але його відзначають 7 грудня. Тому у 2023 році день хустки також припаде на 7 грудня, адже свято має фіксовану дату. Свято вигадали, щоб привернути увагу жінок до збереження традицій та звичаїв.

          Уперше день української хустки відзначили у 2019 році, з того часу свято має щорічний характер. Святкують день хустки різними способами — носять їх, роблять флешмоби у соціальних мережах, поширюють фото, відвідують тематичні фотосесії.

          Також у цей день проводять майстер-класи з правильного зав’язування та носіння української хустки. У Вінниці започаткували флешмоб, присвячений цьому дню. У 2020 році був встановлений національний рекорд — Міжнародний флешмоб впродовж доби. Найбільша кількість жінок в українських хустках.

          Саме свято походить з Вінницької області. Саме там вигадали вшановувати хустку. Це свято полюбилося українкам. Тому флешмоб підтримують навіть з-за кордону. 

         До святкування дня української хустки почали активно долучатися й інші міста. Тепер молоде свято набуває поширення і за кордоном, адже багато українок були змушені полишити рідні домівки.

         День хустки символізує об’єднання жіночих поколінь, передавання хустки від матері до доньки як цінності, плекання українських традицій та звичаїв. У давнину хустка символізувала оберіг та була обов’язковою для носіння заміжніми жінками.

         Тому щороку українки діляться родинними історіями хусток, унікальними орнаментами та передають одна одній цінні знання.

 



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар