неділя, 16 жовтня 2022 р.

16 жовтня - Всесвітній день хліба

       Щорічно 16 жовтня у багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день хліба (World Bread Day). Ініціатором його проведення є Міжнародний союз пекарів і кондитерів, а офіційно вперше він був відзначений в 2006 році. Дата проведення Всесвітнього дня хліба невипадкова, адже саме в цей день в 1945 році була створена Продовольча і сільськогосподарська організація ООН, що займається вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва.

      Хліб здавна складав основу раціону представників значної частини населення нашої планети, як заможних громадян, так і найбідніших представників суспільства. І на сьогоднішній день, хлібобулочні вироби не втрачають першості в широкому асортименті продовольчих товарів.

     Мета Всесвітнього дня хліба - надати можливість поговорити про хліб і пекарів, дізнатися про їхню історію, їх значення, а також про їхнє майбутнє. У всі часи хліб на столі символізував благополуччя, готовність прийняти гостей і божественний захист від життєвих негараздів, а поводитися недбало з хлібом завжди вважалося і вважається гріхом.

    Хліб є джерелом необхідних для життєдіяльності людини речовин: рослинного білка і цінних амінокислот (лізин, метіонін), вітамінів групи В, корисних мінеральних елементів (калій, кальцій, залізо, натрій, магній, фосфор), клітковини і інших. Він традиційно вважається найголовнішим продуктом в харчуванні людства.

   Ми більше, ніж впевнені, що кожен з Вас пам'ятає, коли в дитинстві батьки посилали за хлібом, неможливо було втриматися, щоб не відкусити хрустку скоринку свіжого, теплого і такого ароматного хліба. Насправді, Ви вже тоді (десь в глибині душі) розуміли про її користь. Адже саме хлібна скоринка є основним джерелом антиоксидантів, які допомагають чинити опір розвитку склерозу і різновидів багатьох онкологічних захворювань.

                                                                  Цікаві факти про хліб

1. Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Перші хлібні вироби виглядали як коржі, та готувалися з крупи і води та випікалися на розпеченому камінні.

2. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті.

3. Існувала пряма залежність між ступенем свіжості хліба та соціальним статусом його споживачів. Так, королівська родина їла хліб свіжоспечений, білий.

4. В Україні завжди віддавали перевагу житньому хлібу, а пшеничний випікали на великі свята – Різдво, Паску, весілля.

5. В десятому столітті у Візантійській імперії пекарі, які постачали населення хлібом, звільнялися від усіх податків і повинностей. Це потрібно було для того, щоб кожен житель міг в будь-який момент отримати хліб.

6. Перший в світі Музей хліба з'явився в 1955 році в місті Ульм (Німеччина). В одному з колишніх комор фабриканта Віллі Ейслі була відкрита для відвідувачів постійна експозиція, котра відтоді постійно поповнювалася і оновлювалася.

7. В 1266-му році в Англії був прийнятий закон, який регулював масу хлібобулочних виробів, а також їх вартість і оплату роботи пекарів.

8. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.

9. Сумарний об'єм води, яка використовується для вирощення пшениці та виготовлення однієї буханки хліба понад 1600 літрів.

10. Кожен день у світі люди з’їдають близько 9 мільйонів буханок хліба!





Немає коментарів:

Дописати коментар