понеділок, 16 березня 2020 р.

Рекомендації щодо коронавірусу

Що таке коронавірус?

Коронавіруси становлять велике сімейство вірусів з доведеними хвороботворними властивостями по відношенню до людини або тварин. Відомо, що ряд коронавірусів здатний викликати у людини респіраторні інфекції в діапазоні від звичайної застуди до більш серйозних станів, таких як близькосхідний респіраторний синдром і важкий гострий респіраторний синдром. Останній з нещодавно відкритих коронавірусів викликає захворювання COVID-19.

Що таке COVID-19?

COVID-19 - інфекційне захворювання, викликане останнім з нещодавно відкритих коронавірусів. До спалаху інфекції в Ухані (Китай) в грудні 2019 року про новий вірус і захворювання нічого не було відомо.

Які симптоми COVID-19?

До найбільш поширених симптомів COVID-19 відносяться підвищення температури тіла, втомлюваність і сухий кашель. У деяких хворих можуть бути різні болі, закладеність носа, нежить, фарингіт або діарея. Як правило, ці симптоми розвиваються поступово і носять слабо виражений характер.
У деяких інфікованих осіб не виникає будь-яких симптомів або поганого самопочуття. У більшості людей (близько 80%) хвороба завершується одужанням, при цьому специфічних лікувальних заходів не потрібно.
Приблизно в одному з шести випадків COVID-19 виникає важка симптоматика з розвитком дихальної недостатності.
У літніх людей, а також осіб з наявними соматичними захворюваннями, наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця або діабету, ймовірність важкого перебігу захворювання вище.
При наявності підвищеної температури тіла, кашлю і утрудненого дихання слід звертатися за медичною допомогою.

Як поширюється вірус?

Заразитися 2019-nCoV можна від інших людей, якщо вони інфіковані вірусом. Захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого COVID-19 при кашлі або чханні. Ці краплі потрапляють на навколишні предмети і поверхні. Інші люди можуть заразитися в результаті дотику спочатку до таких предметів або поверхонь, а потім - до очей, носа або рота.
Окрім того, зараження може відбутися при вдиханні дрібних крапель, які виділяються при кашлі або чханні людини з COVID-19. З цієї причини важливо триматися від хворої людини на відстані більше 1 метра. ВООЗ надалі слідкує за дослідженнями з питань шляхів передачі COVID-19 і буде публікувати інформацію в міру її поновлення.

Чи передається вірус, що викликає COVID-19, через повітря?

Відповідно до актуальних даних, більш вагомим фактором передачі вірусу, ніж повітря, є саме дрібні краплі, що виділяються з дихальних шляхів.

Чи можна заразитися COVID-19 від людини, у якої не спостерігається жодних симптомів?

Вірус в основному поширюється через краплі, що виділяються з дихальних шляхів людини при кашлі або чханні. Ризик зараження від людини, що не має жодних симптомів, вкрай низький. З іншого боку, у багатьох людей симптоми COVID-19 бувають виражені дуже слабо. Це особливо характерно для ранніх стадій захворювання.
Таким чином, ризик передачі COVID-19 від людини, яка не відчуває себе хворою і має тільки слабкий кашель, існує. ВООЗ відстежує хід поточних досліджень щодо інтервалу часу, протягом якого хвора людина залишається заразною, і буде публікувати інформацію в міру її поновлення.

Як я можу захистити себе і запобігти поширенню захворювання?

Слідкуйте за актуальною інформацією про захворювання, яку можна знайти на веб-сайті ВООЗ, а також на сайті Міністерства охорони здоров’я України. У багатьох країнах світу зареєстровані випадки зараження COVID-19, а в деяких - спалахи захворювання.
Владі Китаю, а також ряду інших країн, в яких були зафіксовані спалахи, вдалося сповільнити поширення захворювання або повністю його зупинити. Проте ситуація як і раніше непередбачувана, в зв'язку з чим слід залишатися в курсі останніх подій.
Дотримуючись простих запобіжних заходів, ви можете знизити ризик зараження або розповсюдження COVID-19:
Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Навіщо це потрібно? Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісних засобом або миття їх з милом вб'є його.
Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей які кашляють або чхають. Навіщо це потрібно? При кашлі або чханні з носа або рота виділяються дрібні каплі, що містять вірус, які людина поширює навколо себе.
Перебуваючи занадто близько до такої людини, ви ризикуєте вдихнути ці краплі і заразитися від неї, в тому числі коронавірусною інфекцією, якщо людина хвора на COVID-19.
По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот. Навіщо це потрібно? Руки торкаються багатьох поверхонь, і на них може потрапити вірус. Опинившись на руках, вірусні частинки можуть потрапляти в очі, ніс або рот. З цих частин тіла вірус може потрапляти до організму і викликати захворювання.
Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. Як вам, так і оточуючим слід дотримуватися правил респіраторної гігієни. Для цього необхідно прикривати рот або ніс згином ліктя або серветкою при кашлі або чханні.
Використану серветку потрібно відразу ж викинути. Навіщо це потрібно? Вірус передається через дрібні краплі. Строго дотримуючись правил респіраторної гігієни, ви можете захистити оточуючих від таких вірусних захворювань, як ГРВІ, грип та COVID-19.
Якщо ви погано себе почуваєте, залишайтеся вдома. При підвищенні температури, появі кашлю і скруті дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою. Слідкуйте за вказівками місцевих органів охорони здоров’я.
Навіщо це потрібно? У центральних і місцевих органів охорони здоров'я є найактуальніша інформація про ситуацію в районі вашого проживання. Своєчасне звернення за медичною допомогою дозволить медичним фахівцям оперативно направити вас до лікувальної установи. Крім того, ви тим самим забезпечите себе і допоможете запобігти поширенню вірусних та інших інфекцій.
Заходи індивідуального захисту для тих, хто нещодавно (за останні 14 днів) відвідував регіони поширення COVID-19:
  • Дотримуйтесь вказівок, поданих вище.
  • Якщо ви відчули певні симптоми, залишайтеся вдома до одужання, навіть якщо у вас слабо виражені симптоми захворювання, наприклад, головний біль, субфебрильна температура (37,3°C або вище) або невелика нежить. Якщо ви просите когось приносити вам продукти і ходити за вас до магазину, користуйтеся маскою, щоб не заразити людину, яка приходить до вас. Навіщо це потрібно? Утримуючись від контакту з оточуючими і не відвідуючи лікувальні установи, ви допомагаєте цим установам працювати ефективніше і захищаєте себе і оточуючих від можливого зараження COVID-19 або іншими вірусними інфекціями.
  • Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, не відкладайте звернення за медичною допомогою, оскільки ці симптоми можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням. Негайно звертайтеся до медичного закладу і повідомте медичного фахівця про всі останні поїздки або контакти з подорожуючими людьми. Навіщо це потрібно? Своєчасне звернення за медичною допомогою дозволить медичним фахівцям оперативно направити вас до лікувальної установи. Крім того, це допоможе профілактиці ймовірного поширення COVID-19 та інших вірусних інфекцій.

Наскільки мені варто боятися зараження COVID-19?

Рівень ризику визначається місцем вашого перебування, а точніше наявністю або відсутністю спалаху захворювання в цьому районі. Для більшості людей в більшості регіонів ризик зараження COVID-19 як і раніше малий. Проте в деяких частинах світу (містах або районах) захворювання продовжує поширюватися.
Ризик зараження вище для тих, хто проживає в таких районах або відвідує їх. Уряди країн і органи управління охороною здоров'я здійснюють заходи реагування на кожен новий випадок зараження COVID-19. При наявності введених на місцевому рівні обмежень на поїздки, пересування або масові заходи дотримуйтесь цього режиму. Підтримуючи заходи з контролю за поширенням захворювання, ви можете зменшити ризик зараження або розповсюдження COVID-19.
Як свідчить приклад Китаю і ряду інших країн, в наших силах обмежити поширення спалахів захворювання і зупинити передачу інфекції. На жаль, спалахи можуть швидко виникати в нових осередках. Важливо залишатися в курсі обстановки у вашому регіоні або регіоні, який ви плануєте відвідати. ВООЗ щодня публікує оновлені дані про поточну епідеміологічну обстановку по COVID-19 в усьому світі. Ці відомості доступні за адресою https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/ (англійською мовою).

Чи потрібно хвилюватися через COVID-19?

Як правило, коронавірусна інфекція COVID-19 протікає в легкій формі, особливо у дітей та осіб молодого віку. Проте існує важка форма інфекції: приблизно в одному з п'яти випадків хворим необхідна госпіталізація. Тому занепокоєння людей за себе і близьких у зв'язку зі спалахом COVID-19 виправдане.
При цьому ми можемо направити наші зусилля в конструктивне русло і вжити заходів щодо захисту власного здоров'я, здоров'я наших близьких і людей в нашій громаді.
Найголовнішим і першочерговим заходом є регулярне та ретельне миття рук, а також дотримання правил респіраторної гігієни.
По-друге, необхідно стежити за розвитком подій і дотримуватися рекомендацій місцевих органів управління охороною здоров'я, в тому числі дотримуватися введених обмежень на поїздки, пересування або масові заходи.

Кому загрожує ризик важкого перебігу хвороби?

Відомості про COVID-19 ще не повні, але, мабуть, важкий перебіг хвороби частіше буває у літніх людей, а також у людей з наявними соматичними захворюваннями (наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця, легенів, раку або діабету).

Чи є антибіотики ефективним засобом профілактики і лікування інфекції 2019-nCoV?

Ні. Антибіотики не діють на віруси, вони активні тільки по відношенню до бактеріальних інфекцій. Захворювання COVID-19 має вірусну природу, тому антибіотики неефективні. Не слід користуватися антибіотиками для профілактики або лікування COVID-19. Їх застосування допускається тільки за призначенням лікаря для лікування бактеріальної інфекції.

Чи є в даний час лікарські препарати або терапія, що дозволяють попереджати або лікувати COVID-19?

Ряд засобів медицини, а також традиційних народних або домашніх засобів може сприяти поліпшенню самопочуття і полегшення симптомів захворювання COVID-19, проте, в даний час немає фактичних даних, які б могли свідчити про те, що дія будь-якого з наявних препаратів дозволяє запобігти захворюванню або лікувати захворювання.
ВООЗ не рекомендує проводити самолікування за допомогою будь-яких лікарських препаратів, включаючи антибіотики, з метою профілактики або лікування інфекції COVID-19. У той же час ведуться клінічні випробування ряду засобів як західної, так і традиційної народної медицини. ВООЗ продовжить публікувати оновлені відомості по мірі появи клінічних даних.

Чи слід мені носити маску, щоб захистити себе?

Вам слід носити маску тільки в тому випадку, якщо у вас є симптоми COVID-19 (особливо кашель) або якщо ви здійснюєте догляд за людиною, яка може бути хворою на COVID-19. Одноразові маски не можна використовувати повторно.
Якщо у вас немає симптомів захворювання або ви не здійснюєте догляд за хворою людиною, використання маски буде нераціональним. В даний час в світі відзначається дефіцит масок, тому ВООЗ закликає всіх до ощадливого використання масок.
До числа найбільш ефективних заходів захисту власного здоров'я і здоров'я оточуючих від COVID-19 відноситься часте миття рук, прикривання носа і рота згином ліктя або серветкою при кашлі, а також дотримання дистанції не менше 1 метра до людей, які кашляють або чхають.

Скільки триває інкубаційний період COVID-19?

Інкубаційний період — це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. Згідно з більшістю оцінок, тривалість інкубаційного періоду COVID-19 коливається в межах від 1-го до 14-ти днів і найчастіше становить близько п'яти днів. Ці оцінки будуть уточнюватися в міру надходження нових даних.

Як довго вірус виживає на поверхнях?

Тривалість виживання вірусу 2019 nCoV на поверхнях поки точно не встановлена, проте передбачається, що за цим параметром він схожий з іншими представниками сімейства коронавірусів. За даними досліджень, вірус зберігає життєздатність на поверхнях від декількох годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від ряду умов (наприклад, типу поверхні, температури і вологісті повітря).
Якщо ви підозрюєте, що на поверхні може бути присутнім вірус, для знищення мікроорганізмів і захисту себе і оточуючих обробіть її звичайним дезинфікуючим засобом. Не забувайте обробляти руки спиртовмісним засобом або мити руки з милом. Не торкайтеся до очей, рота або носа.

Чи безпечно отримувати посилки з району, в якому зареєстровані випадки захворювання COVID-19?

Так. Імовірність того, що інфекція може передаватися від хворої людини через замовлені товари, низька, так само як і ризик зараження вірусним збудником COVID-19 від упаковки, яка піддавалася переміщенню, перевезенню і перебувала під впливом різних погодних і температурних умов.
Складено за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я

 

Немає коментарів:

Дописати коментар