неділю, 18 листопада 2018 р.

День української писемності та мови

                         9 листопада - День української писемності та мови. За православним календарем - це День вшанування пам'яті Преподобного Нестора - Літописця, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з Нестора - літописця і починається писемна українська мова. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення та розвиток, демонстрацію її краси та багатства. Традиційно в цей день покладають квіти до пам'ятника Несторові - літописцю, проводять тематичні конкурси, різні заходи, тощо.
                         Наш навчальний заклад, в тому числі і моя група, долучились до цього державного свята, яке щороку відзначається в Україні (указ президента України від 6 листопада 1997 року).
                         З цього приводу в святково прибраній актовій залі був проведений літературно-музичний вечір. Проводила це свято викладач української мови та літератури Борбель Любов Анатоліївна. Ведучі розповіли історію становлення сучасної української мови, ознайомили присутніх з "Скорботним календарем" заборони і вживання української мови. Сподобалось всім, як читала вірш "Українська мова" Гостюк Мар'яна, з задоволенням дивились сценку "На дискотеці" у виконанні учасників драмгуртка, підлітки були в захваті від запального українського танцю та почули пісню у виконанні учасників вокального гуртка "Мрія".Мій підопічний Петращук Вадим прочитав гумореску "Кухлик" Павла Глазового. До того ж, присутні побачили відеопрезентацію "Легенда про пісню".
                         Музичний вечір пройшов вдало, я думаю, що у кожному серці залишився живий вогник цього свята і це дало можливість усвідомити, що мова - наш національний скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.
                        Дякуємо викладачу Любові Анатоліївні за цікавий, толерантний та змістовний вечір.
                        Також до цього свята учні групи №14 Кирилюк Денис та Мензак Юрій намалювали газету, яка розташована на стенді першого поверху. Мої підопічні з іншими учнями навчальних груп писали диктант єдності та брали участь у фотофлешмобі разом з викладачами.
                       Ось і закінчилось свято. У багатьох підлітків залишилось назавжди почуття любові до рідної мови та рідного краю, поваги до всього українського та бажання розмовляти рідною мовою. Давайте прославимо пісню українську, мову рідну!










Немає коментарів:

Дописати коментар