середа, 24 квітня 2019 р.

День Землі

                  22 квітня люди всієї планети відзначають День Землі. Цей день став символом любові та турботи про наш спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем, люди проводять різні показові і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. У День Землі в різних країнах, за традицією звучить Дзвін миру, закликаючи людей Землі до захисту миру й життя на планеті.
                 До цього дня залучились і учні Чернівецького ВПУР. Мої вихованці, учні групи №14,
разом зі мною вийшли на прибирання території, яка закріплена за групою. Територія була гарно прибрана і ми таким чином зробили свій невеличкий внесок у спільну справу.














Вікторина до дня Охорони праці

                       18.04.2019р. до дня Охорони праці, який відзначається щорічно 28 квітня, викладач з ОП, Яковишина К.П., провела вікторину "Охорона праці на роботі майбутнього".
Цей лозунг став девізом відкритого заходу. Участь у ньому брали 2 випускні групи №4 та №15
з професій "Електромонтер" та "Слюсар-електромонтажник". Учнів було поділено на 2 команди, а саме: "Бобри" та "Динаміт".
                      На початку уроку викладач розповіла про історію розвитку цього свята, адже цього року відзначаємо сторічний ювілей. Катерина Петрівна обрала проблемно-пошуковий метод проведення заходу з елементами гри-вікторини, яка складалася з 6-и раундів. На екрані періодично з'являлися питання і команди по черзі давали відповіді. Наші вихованці правильно називали знаки безпеки, відгадували словосполучення, шифрограму та картинки.
                     Наприкінці вікторини учасники команд отримали завдання та надавали першу медичну допомогу потерпілому на підприємстві. Наше шановне жюрі, головою якої була заступник директора з НВР Писаревська Г.М., оголосила результати вікторини. Переможцем стала команда учнів групи №4 "Динаміт". Вітаємо хлопців та бажаємо успіхів у навчанні! Цей захід пройшов цікаво та захоплююче. Гості побажали учням груп покращити та узагальнити свої знання, щодо вимог з безпеки праці.
                    Хочу висловити вдячність викладачу Яковишиній К.П. за цікаву, змістовну вікторину, яка дала можливість випускникам відчути атмосферу взаємодопомоги, професійно мислити, сформувати такі якості як: увага та пам'ять.
                    У свою чергу і мої підопічні долучились до цього свята. Учні групи №14,
Мензак Юрій намалював газету: "Безпека праці в моїй професії", яку було розміщено на першому поверсі училища.










понеділок, 8 квітня 2019 р.

Міжнародний День птахів

                    1 квітня - Міжнародний День птахів. Саме в цей день була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.
                    07.04.2019 року жіночий клуб "Оптиміст" запросив мене на свято зустрічі весни та прильоту птахів, яке відбувалося у парку ім. Т.Г.Шевченка. Кажуть, що у світлий день Благовіщення Пресвятої Богородиці весна приходить втретє. Тому це свято і відзначили цього вихідного дня. На заході був присутній директор парку п. Венгринюк Юрій Захарійович.
                    Майданчик біля Літнього театру, де проходило це дійство, був гарно оформлений.
На мотузці - розвішані картинки птахів, на деревах - паперові різного кольору пташки, а на столі розкладено ласощі для синичок та її друзів.
                    У 13:00 годин розпочалося свято весни. Ведуча звернулася до всіх присутніх з словами привітання та поздоровлення зі святом. Учениця школи Катерина співала пісню "Подоляночка", а малеча підспівувала їй та водила хоровод.
                    Організатори свята разом з орнітологами розповіли дітям про життя пташинного світу про користь, яку вони приносять людині, чим харчуються та які види пернатих прилітають на весні додому.
                    Мені запропонували бути шеф-кухарем і я разом з дітлахами готували їжу, яку пізніше вони розносили по годівницях. А це були засушені ягоди горобини, калини, бузини, горішки, тощо.
                    Цей захід був корисним для всіх присутніх, особливо сподобалось дітям, було дуже весело та цікаво. Настрій гарний, учасники багато чого почули вперше. В кінці свята малеча та їхні батьки отримали печиво у вигляді жайворонка - символу єдності землі та неба та "Божого провісника". Такі заходи проходять щороку і дають можливіть всьому населенню Землі зрозуміти та відчути красу навколишнього світу, любов до природи, зокрема до птахів.






пʼятниця, 5 квітня 2019 р.

Відкритий урок на тему "Бразилія"

                        3-го квітня 2019 року викладач географії, Кувшінникова Лідія Антонівна, провела відкритий урок на тему : "Бразилія" у групі №14, де вона є класним керівником. Урок проходив у формі ділової гри "Так чи ні", далі виступали учні-"спеціалісти": географи, економісти, демографи. Вони розповіли про економіко - географічне положення Бразилії, природно-ресурсний потенціал, розвиток господарства, міжнародні зв'язки з Україною, тощо.
                        Усі присутні мали можливість переглянути мультимедійну презентацію на тему "Бразилія". На закріплення матеріалу учні розгадували кросворд. Лідія Антонівна намагалась залучити до роботи на уроці усіх учнів, задавала їм питання, цікаво подала новий  матеріал.
Наприкінці уроку учні отримали нестандартне домашнє завдання (написати послу Бразилії в місті Києві листа "Я люблю Вашу країну за..."). Сподіваюсь, мої підопічні успішно виконають його. Урок був насичений різними формами та методами роботи. Ми дізнались багато невідомих фактів про Бразилію. Викладачі відмітили роботу на уроці Туняка Миколи,
Поповича Владислава, Туняка Георгія - їх було високо оцінено.
                         Дякую Лідії Антонівни за цікавий, змістовний урок та толерантне ставлення до підростаючого покоління. Я, як майстер групи, також підтримала викладача і написала вірш
"Бразилія".
                         Впевнена, що такі уроки виховують у учнів толерантне ставлення до культури інших країн та дають можливість самостійно аналізувати отриману інформацію.


                                    

                                           Бразилія


                                             Бразилія - приваблива країна
Водою атлантичною омита

Велика територія сповна

А небо синє, снігу тут нема

Відома статуя - Спасителя Христа,

Чудові пляжі, португальська домінує

Машини, каву експортує

Живуть тут люди гарні, милі

Нема різниці - чорні або білі -

Вони усі у злагоді та мирі

Ідуть світанок рано зустрічати

Шанують президента - мати

А карнавал відомий всьому світу

Жінки танцюють самбу, румбу

Яскраві маски на обличчях

Веселий настрій - все їм личить

Футбол здобув їм славу навіки

Так все чудово, тільки і живи

Давайте порадіємо за них,

Бразильців темпераментних таких!













четвер, 4 квітня 2019 р.

Управління ДСНС в Чернівецькій області завітали до ВПУР

                 29 березня 2019 року до Чернівецького ВПУР завітали фахівці Управління ДСНС в Чернівецьцій області з метою інформаційно-роз'яснювальної роботи серед молоді.
                 Працівники обласного Добровільного пожежного товариства організували захід для учнів нашого навчального закладу. Він включав в себе теоретичну та практичну частини. На початку фахівці нагадали моїм підопічним правила поведінки у випадку пожежі, показали ролики про роботу Управління ДСНС та гасіння пожеж великих масштабів, зокрема на Червоноармійському та Калинівському ринках.
                 Представник пожежного товариства Олександр Миколайович доступно пояснив учням принцип дії порошкових та вуглекислотних вогнегасників, навчив їх як правильно користуватися засобами пожежогасіння. Після теорії всі перейшли до практики. У дворі Чернівецького ВПУ радіоелектроніки учні групи №14 відпрацьовували отримані навички, тобто спробували вогнегасником загасити загорання.
                 Варто зазначити, що проведення таких заходів для всього населення, зокрема і для молодого покоління, є актуальними та важливими.
                 Учні мали можливість пригадати правила поведінки під час пожежі, закріпити їх практично, а це, в свою чергу, дозволить запобігти біді.







Всесвітній день води

                       22.03.2019р. - Всесвітній день води,  він бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992р. в Ріо-де-Жанейро. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води. Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності щодо значення і важливість води для продовження життя на Землі. Цього дня організації із захисту довкілля звертаються до всіх держав із закликом приділяти більше уваги захисту водних ресурсів планети. Комітетом по водних ресурсах при ООН окреслено основні питання у використанні водних ресурсів.
                     День води - щє один привід змусити світову громадськість звернути на це увагу.
Якщо найближчими роками не надати питанню питної води гідний статус, то через десятиліття мільярди людей зіткнуться з проблемою погіршення умов життя.
                    До цього заходу вирішили долучитися і мої вихованці. Учень групи №14,
Цапчук Богдан, намалював газету "Юний географ", яка висвітлює заходи щодо захисту водних ресурсів на землі. Молоде покоління розуміє, якщо нічого не робити, то проблема неодмінно постане і перед нами.