неділя, 16 грудня 2018 р.

Всеукраїнський тиждень права

          З 10-го грудня 2018 року в Україні відбувається Всеукраїнський тиждень права, в тому числі і в нашому навчальному закладі. 12.12.2018 року у групі №14 викладач історії та права Л.І. Петровська провела відкритий урок. Тема уроку: "Поняття прав дитини. Захист прав дитини". Для доступного і цілісного сприйняття теми уроку Любов Іванівна використала структурно - логічні блоки, презентацію "Права дитини та їх захист", відеоролик та дидактичні матеріали. Епіграф до уроку склала викладач. Тема цього уроку дуже актуальна і близька учням. Вони пригадали Декларацію прав людини, Конвекцію про права, тобто те, що вивчали на минулих уроках з курсу "Громадянська освіта".
          Мої підопічні добре підготувались до уроку, активно працювали. Урок пройшов гарно, жваво, час пролетів непомітно.
         Любов Іванівна розкрила зміст теми цікаво, доступно, використовувала останні досягнення. В кінці уроку всі продивились відеоролик "Я тебе ненавиджу, війна" (співав онук родини Білоножків). Цей урок був корисним та цікавим як для учнів, так і для викладачів (гостей на цьому уроці). Учні групи зрозуміли в чому полягають права дитини і яким чином їх можна захистити.
         В цей же день викладач Петровська провела Квест "Мандруємо в країну прав людини". Брали участь в ньому 3 навчальні групи перших курсів, а саме: групи 12, 14, 18. Учні були розбиті на команди, кожна з яких мала свій кольор. Мої підопічні були - "сині". Учні змагались у знаннях з питань прав людини, здійснили віртуальну подорож у країну правознавства, виконували завдання на різних "станціях" та складали "пазл". Всі команди справились з цими завданнями добре та своєчасно. Мої підопічні зайняли друге почесне місце. Вітаю хлопців з перемогою!
         З приводу Всеукраїнського тижня права Мензак Юрій та Кирилюк Денис намалювали газету "Права людини", яка розташована на першому поверсі училища.
         Дякую всім учасникам цих заходів та особисто - викладачу Петровській Л.І. за сумлінно проведений урок, достатньо високий рівень та майстерність як викладача.













вівторок, 4 грудня 2018 р.

Вечір присвячений Голодомору

                20 листопада 2018 року в актовій залі Чернівецького ВПУР відбувся вечір, присвячений вшануванню пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Всі учні навчальних груп і в тому числі і моя, були присутні на цьому заході.
               Підготувала цей вечір викладач математики Князєва Альона Федотівна.
               Ведучі перенесли нас в ті жахливі голодні часи, де вмирали безвинні люди. Юнаки і дівчата почули страшні демографічні втрати від Голодомору та історію тих часів. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять жертвам голодомору в Україні.
               Підлітки подивились документальний фільм "Голодомор. Колос правди", почули вірші очевидця цих подій Гандзі Бондарівни та інших поетів у виконанні учасників вечора.
               На завершення вечора прозвучала пісня Оксани Білозір "Свіча".
               У радянські часи тема Голодомору була заборонена, але тепер, хоч із запізненням на довгі роки, сміливішає пам'ять, мужніє душа народу.
               Можна приховати все: документи, замести сліди злочинців, переписати історію, але з людської пам'яті ці сторінки не зітреш ніколи!
               Тож пом'янімо сьогодні безвинних людей, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським терором у 1932-1933 роках.
               Світла їм пам'ять!!!




неділя, 2 грудня 2018 р.

Гра "Геліантус"

                15.11.2018 року в Чернівецькому ВПУР відбулась Міжнародна природознавча гра "Геліантус", де брали участь учні навчальних груп І-ІІІ курсів. Відповідальним за гру був викладач фізики Грицюк Анатолій Дмитрович. Мої підопічні також взяли участь в цьому заході. Пакети з тестовими завданнями були відкриті перед початком виконання робіт. Учасники гри перевірили свої знання з фізики, хімії, біології та географії. Анатолій Дмитрович повідомив учням регламент виконання завдань, як заповняти бланки робіт та правила написання. Заступник директора с НВрИР Писаревська Галина Миколаївна виступила перед учнями з напутнім словом та побажаннями успіхів. Присутніми були викладач хімії та біології Урбанська І.О та викладач географії Кувшінникова Л.А. Учасники гри виконали завдання, будемо чекати на результати і сподіваємось на кращі!











неділя, 18 листопада 2018 р.

День української писемності та мови

                         9 листопада - День української писемності та мови. За православним календарем - це День вшанування пам'яті Преподобного Нестора - Літописця, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з Нестора - літописця і починається писемна українська мова. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення та розвиток, демонстрацію її краси та багатства. Традиційно в цей день покладають квіти до пам'ятника Несторові - літописцю, проводять тематичні конкурси, різні заходи, тощо.
                         Наш навчальний заклад, в тому числі і моя група, долучились до цього державного свята, яке щороку відзначається в Україні (указ президента України від 6 листопада 1997 року).
                         З цього приводу в святково прибраній актовій залі був проведений літературно-музичний вечір. Проводила це свято викладач української мови та літератури Борбель Любов Анатоліївна. Ведучі розповіли історію становлення сучасної української мови, ознайомили присутніх з "Скорботним календарем" заборони і вживання української мови. Сподобалось всім, як читала вірш "Українська мова" Гостюк Мар'яна, з задоволенням дивились сценку "На дискотеці" у виконанні учасників драмгуртка, підлітки були в захваті від запального українського танцю та почули пісню у виконанні учасників вокального гуртка "Мрія".Мій підопічний Петращук Вадим прочитав гумореску "Кухлик" Павла Глазового. До того ж, присутні побачили відеопрезентацію "Легенда про пісню".
                         Музичний вечір пройшов вдало, я думаю, що у кожному серці залишився живий вогник цього свята і це дало можливість усвідомити, що мова - наш національний скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.
                        Дякуємо викладачу Любові Анатоліївні за цікавий, толерантний та змістовний вечір.
                        Також до цього свята учні групи №14 Кирилюк Денис та Мензак Юрій намалювали газету, яка розташована на стенді першого поверху. Мої підопічні з іншими учнями навчальних груп писали диктант єдності та брали участь у фотофлешмобі разом з викладачами.
                       Ось і закінчилось свято. У багатьох підлітків залишилось назавжди почуття любові до рідної мови та рідного краю, поваги до всього українського та бажання розмовляти рідною мовою. Давайте прославимо пісню українську, мову рідну!










неділя, 11 листопада 2018 р.

Предметний тиждень з історії

        З 29 жовтня по 2 листопада цього року у нашому навчальному закладі відбувся предметний тиждень з історії. Викладач Петровська Любов Іванівна провела багато цікавих заходів, де були задіяні майже всі групи Чернівецького ВПУР.
        Так, 29.10.2018р. у кожній групі була проведена інформаційно-пізнавальна п'ятихвилинка "Цей день в історії". А 30-го жовтня 2018 року Любов Іванівна провела вікторину "Перша світова війна - трагедія людства", присвячена 100-річчю закінчення світової війни. Брали участь в цьому заході учні перших курсів, в тому числі і група №14.
        Мої підопічні - Кобель Ніколай, Паун Радіслав, Туняк Микола, Істратій Валентин та Молоч Микола добре підготувались, виконали всі завдання і справедливо зайняли перше призове місце. Одногрупники пишаються вами, це щє один крок до гарних досягнень нашої групи.
        31.10.2018р. в актовій залі училища Петровська Л.І. проводила на загал урочистий захід присвячений 100-річчю Буковинського віче. Ми прослухали історію цієї події, почули про велику маніфестацію учасників, які пройшлися у 1918 році головними вулицями Чернівців до площі (нині Театральної). Бажанням протестувальників було прилучення австрійської частини буковинської землі до України, створення Українського Крайового Комітету Буковини, який очолив Омелян Попович. Цій події була присвячена презентація, яку учні дивились з великою цікавістю. Наостанок викладач історії провела відкритий урок у групі №12.
        Тиждень з історії пройшов плідно, змістовно та цікаво. Учні мали можливість пригадати те, що вчили в школі, а щось і почули вперше.
        Ми дуже вдячні Любові Іванівні за змістовні заходи та велику роботу, проведену нею за цей тиждень, відданість своїй справі та предметам, які викладає. 









неділя, 21 жовтня 2018 р.

Спортивне свято до Дня здоров'я

      Найдорожче в світі - життя і здоров'я людини. Тому, наш навчальний заклад приділяє велику увагу спорту для того, щоб наші вихованці були розвинуті у фізичному та духовному відношенні. Ось 17 жовтня 2018 року на стадіоні Чернівецького ВПУР відбулось спортивно-оздоровче свято до Дня здоров'я. Участь в ньому брали всі навчальні групи училища (3 групи дівчат та 9 груп хлопців).
      В складі шановного журі були директор ВПУР Одайський С.І., заст.директора з НВрИР Писаревська Г.М., методист Висоцька Я.О. та соціальний працівник Багрій Х.І. Запрошений - Жукотинський К.К., начальник обласного відділення комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, вручив грамоту директору за участь учнів училища в обласному чемпіонаті з легкої атлетики, які зайняли друге місце та викладачу фіз.вихованню
Марчуку В.В. за участь вихованців у всеукраїнському конкурсі "Козацька наснага". Савелій Іванович висловив з свого боку подяку та звернувся з напутнім словом до учасників свята. Після цього розпочалися змагання. Жюрі оцінювало окремо досягнення дівчат, окремо - хлопців. Дівчата брали участь у чотирьох видах спортивних змагань, це і представлення команди, стрибки на скакалці, стрибки в довжину та дартс. Перше почесне місце зайняла група №17, друге місце - група №16, а третє місце дісталось групі №18. Дівчата були нагороджені грамотами та солодощами від учнівського профкому.
      Одночасно змагались і хлопці в 6-и видах, це і представлення команди, дартс, змішана естафета, метання довбнів та розкладення вогнища. Моя група мала назву команди "Яструб", голосно назвала дивіз та емблема була зображена на плакаті, а у кожного учасника команди - пришита на футболці. За метання дротиків група №14 зайняла третє почесне місце, перемогу команді приніс мій вихованець Кирилюк Денис. Змагання між хлопцями проходили активно та жваво, їх підтримували вболівальники на трибуні.
      Переможцями стали більш сильні, спритні юнацькі команди старших груп. Жюрі справедливо дала перше місце 4-й групі, друге місце - 9-й групі, а третє почесне місце отримали хлопці групи №2. Юнакам призових місць були вручені грамоти та солодощі.
      Моя група зайняла 8-е місце, але у нас щє все попереду, бо ми навчаємося на першому курсі. Хлопці з роками підростуть, змужніють і сподіваємось покажуть кращі результати, бо саме головне що у них є бажання приймати участь та перемагати.
      Після закінчення змагань були вручені грамоти за олімпійській тиждень серед чоловічих команд, в тому числі і учню моєї групи Одайному Олександру за 3-є місце з шашків.
      Всі навчальні групи та керівники сфотографувались разом. Осіння погода дуже сприяла змаганням, було тепло і сонячно, діти на свіжому повітрі оздоровились, зміцніли, щє більше познайомились з іншими учнями навчальних груп та в гарному настрою розійшлись з стадіону.
      Недарма кажуть, що "Спорт - це здоров'я і сила, що дає усім нам крила".